Mokabon

11u15 - 12u15 Workshop: Zorgvernieuwing en herstelgericht werken: ROPI en SRH
Veerle De Graeve, stafmedewerker zorg, PC Caritas, Melle
Koen Roggeman, afdelingshoofd De Link, PC Sint-Amandus, Beernem

We nemen het publiek mee op het zorgvernieuwingstraject rond herstelgericht werken dat we afleggen in  onze respectievelijke centra. Concreet lichten we kort het concept van Recovery Oriented Practices Index (ROPI) en systematisch rehabilitatiegericht handelen (SRH) toe en schetsen hoe we dit implementeren in onze centra.
ROPI is een meetinstrument voor herstelondersteunende zorg op teamniveau.
SRH is een opleidingspakket rond concrete methodieken en aanpak.
Verder willen we laten voelen hoe deze vernieuwing ervaren wordt door zowel personeelsleden als patiënten.

13u15 - 14u15 Creatieve atelier: Art Eco: als muziek de zeden verzacht, dan is kunst een balsem voor de ziel
Kaarin Poppe, kunstenares, ervaringsdeskundige, Art Eco, cgg Ahasverus, Vilvoorde
Toon Derison, voördinator VDIP Halle-Vilvoorde, cgg Ahasverus, Vilvoorde

ArtEco is een sociaal artistiek project gelegen in de tuintjeswijk Far West in Vilvoorde. Het is een kunstatelier voor mensen die hun eigen creativiteit wensen te benutten in hun herstelproces. Het atelier is twee dagen per week open en deelnemers kunnen er samen met kunstenares en ervaringswerker Kaarin Poppe aan de slag, verder krijgen de deelnemers ook de gelegenheid om deel te nemen aan sociale activiteiten in de wijk.
Tijdens de workshop gaan we aan de slag en creëren de deelnemers een eigen kunstwerk onder deskundig oog van Kaarin Poppe.
Toon Derison geeft tegelijk uitleg over de randvoorwaarden om een project op te starten en wat onze ervaringen zijn en wat we in de toekomst willen realiseren. Beiden gaan graag in op vragen.

14u25 - 15u25 Creatieve atelier: OXOt
Wim Zeghers, creatief therapeut, lid van OXOt

Herstel kan blijken in artistieke uitingen. Naarmate iemand meer ‘hersteld’ is merken we dat zijn artistieke expressie een ander karakter en inhoud krijgt. Vaak is de beginfase er één van pure emotie of een onverwerkt verhaal. In deze workshop doorlopen we die fase nog eens.
 Deelnemers vertrekken vanuit geluid (muziek) en luisteren naar het gevoel of het verhaal in dat geluid. Ze vertalen dat gevoel of verhaal met verf en andere middelen in een beeldend werk.