Balzaal

9u30 - 16u15 Doorlopend standenbeurs
Verenigingen en projecten stellen zich voor.
Deelnemende projecten aan de Reintegration Award stellen zich voor.

10u45 - 11u15 koffiepauze
muziek: Pocolocoswingers, Gent

De Pocolocoswingers zijn ontstaan uit de muziekworkshops van aanloophuis Poco Loco. Ze treden regelmatig op in uiteenlopende samenstellingen. 

11u15 - 12u15 Workshop: De Stem, het Praatkaffee Psychose: een triadische ontmoeting
Dirk Snauwaert, maatschappelijk werker - familietherapeut, PC OLV Brugge  Viviane Naessens, familielid

In De Stem, het Praatkaffee Psychose, krijgen familieleden de gelegenheid om in contact te treden met anderen met wie ze de zorg(en) gemeenschappelijk hebben.
Het praatkaffee geeft familieleden een stem, het levert informatie en ondersteuning. Familieleden kunnen niet alleen op een informele wijze met elkaar spreken, maar ook met hulpverleners en patiënten.
In de workshop laten we U op “trialogische” wijze kennis maken met de werking van zo’n praatkaffee.
Neem een stoel en zet U bij!
www.praatkaffee-destem.be

12u15 - 13u15 middagpauze met broodjeslunch

13u15 - 14u15 Praatkaffee: 't SportKaffee
Sanne Van den Bleeken, sporttechnisch medewerker, Psylos, Leuven
Piet Hoogmartens, clubondersteuner, Psylos, Leuven

Herstel is een zeer individueel traject waarbij men – afhankelijk van ieders mogelijkheden en interesses – kan werken aan resocialisatie (individu en maatschappij), rehabilitatie (individu) en destigmatisering (maatschappij). Sport is één van de middelen die hiertoe kunnen worden aangewend (Jon Regler).
In kleine gesprekstafels delen we onze ervaringen met sociale inclusie via sport en beweging. Wat zijn de belangrijkste waarden van sport en beweging voor personen met psychische problemen problemen en hoe kunnen we individuen en organisaties inspireren tot een toegankelijk aanbod? Welke rol kunnen cliënten zelf opnemen en wat zijn de verwachtingen naar de zorgsector?


14u25 - 15u25 derde parallelsessie
Korte lezing: Hulpverleners in nood: patiënten herstellen zelf
Jeroen Kleinen, psychiater, PC Sint-Hiëronymus Sint-Niklaas

Het herstelbegrip is niet meer weg te denken uit de hedendaagse geestelijke gezondheidszorg. Het aantal artikels en studiedagen die aan dit onderwerp gewijd worden is niet meer te tellen. Dit kan leiden tot het gevoel dat je een open deur intrapt wanneer je spreekt over herstel. Is dit echter ook zo? Staat de deur naar herstel in de verschillende ggz-instellingen open? Of blijft deze deur in de praktijk nog vaak gesloten en wordt er vooral over herstel gesproken en geschreven? Het blijkt vaak nog niet zo gemakkelijk om échte herstelondersteunende zorg te bieden. De vraag stelt zich hoe deze zorg er uit zou moeten zien. Dankzij de inbreng van kennis door ervaringsdeskundigen krijgen we hier vandaag de dag meer zicht op. Herstelondersteunende zorg is wezenlijk verschillend van de zorg die geboden wordt vanuit het klassieke medische model. De focus van de zorg verandert en de hulpverlener wordt uitgedaagd om uit zijn ‘comfort-zone’ te stappen. Dit blijkt niet zo vanzelfsprekend. Waar moeten we als hulpverlener aandachtig voor zijn? Wat zijn mogelijke valkuilen? En wat dan met al onze medische expertise? Gooien we die best overboord? Kortom heel wat vragen die de hulpverlener onwennig maken. Hulpverleners en cliënten zijn beiden zoekend. Hoog tijd om samen te zoeken. Daarin ligt de sleutel naar echte herstelondersteunende zorg.

Creatieve dialoog: Spoedig herstel !? eigen kracht en regie ... overhoop
Rafaël Daem & Dries Vanwynsberghe, twee ervaringsdeskundigen

Dries Vanwynsberghe en Rafaël Daem, 2 lotgenoten, 2 ervaringsdeskundigen, 2 moderne narren, gaan in een pittige dialoog voor het brede publiek van de hersteldag te Gent.
Aan de hand van hun privébriefwisseling, geven ze hun persoonlijke en maatschappelijke visie op herstel. Eigen kracht en regie dreigen al eens overhoop worden gehaald, als alles op één hoop wordt gegooid of als wanhoop nabij is.
De toestand is dus ernstig, maar niet hopeloos.

15u25 - 15u55 koffiepauze
muziek: Pocolocoswingers, Gent

15u55 einde standenbeurs