Theaterzaal

9u30 - 9u45 Verwelkoming
toespraak Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport, stad Gent

9u45 - 10u45 Lezing: Die taal van mijn hart
Martijn Kole,  heeft ervaringen met ernstig psychisch lijden, adviseur RvB SBWU SBWU Bureau Herstel, Utrecht

Ik neem de mensen mee op reis die gaat over mijn herstelproces. De reis voert langs belangrijke momenten uit heden, verleden en toekomst. Hoe dromen verdrongen kunnen worden door de strijd tegen hopeloosheid. Hoe ik pogingen heb ondernomen om weer te dromen en zo mijn leven weer betekenis en inhoud te geven.  Met deze reis zal ik proberen anderen te inspireren zelf op reis te gaan.

10u45 - 11u15 koffiepauze

11u10 - 11u25 Muziek

Out of MY box, Sint-Niklaas

Out of MY box is een muziekgroep die de muzikanten uit hun comfortzone willen brengen om samen nieuwe dingen te ontdekken. De muzikanten zijn cliënten en hulpverleners van PC Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas.


11u30 - 12u15 Discussie: Cliëntgestuurd: hulpverleners overboord!?

moderator: Jochen Van den Steen, Aanloophuis Poco Loco, Gent
panelleden:
Wim Haeck, Aanloophuis Poco Loco, Gent
Kris Vandersype, CGG Eclips, Gent
Ingrid Lammerant, Werkgroep Ervaringsdelen, Gent
David Benoit / Eef Verschaeve, Werkgroep Ervaringsdelen, Gent

Het Aanloophuis Poco Loco maakte in zijn 11-jarig bestaan grote omwentelingen mee. We evolueerden van een organisatie met de begeleiding als sturende kracht naar een zo sterk mogelijk bezoekergestuurd initiatief.
Aan de hand van scherpe stellingen willen we een debat op gang brengen. Hoe verhouden hulpverleners en bezoekers zich binnen dit proces. Kan men cliënt gestuurd werken met de aanwezigheid van hulpverleners. Of betekent dit net dat alle hulpverlening binnen het initiatief moet gebannen worden?
We nodigen U graag uit voor een interessante discussie!

12u15 - 13u15 middagpauze met broodjeslunch

13u30 - 14u15 Optreden: Gelukshormoon
iRRi & Hugo & Anna Rune

Elk jaar op 10 oktober is het dag van de geestelijke gezondheidszorg. Dit jaar werd op die dag de voorstelling ‘Gelukshormoon’ georganiseerd in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Waarom? Omdat nog veel te weinig mensen weten waar geestelijke gezondheid voor staat. Omdat er te weinig over gepraat wordt. Iedereen bracht vanuit zijn eigen ervaringen over geestelijke gezondheid creatief iets naar voren. Ook Tom De Rocker, die de voorstelling in elkaar stak, bracht openlijk zijn verhaal over zijn angststoornis.
De avond ontstond vanuit een muzikaal proces van iRRi & Hugo, (Seppe De Klerck & Tom De Rocker) een hiphopduo uit Sint-Niklaas die zelf ook hun eigen verhaal hebben en dat vertaalden in muziek. Ze verzamelden dit werk op een EP genaamd ‘Gelukhormoon’ en zo ging de bal aan het rollen…
Het is die muziek die u vandaag kan horen. Een bescheiden versie van ‘Gelukshormoon’ wordt u gebracht door iRRi & Hugo en Anna Rune, een fantastische singer-songwriter die als het ware kan samensmelten met haar piano.
Na de voorstelling kan wie dat wenst de EP aanschaffen voor 5 euro.


14u40 - 15u25 Lezing: Begeleider in de geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid. Een mond vol, maar hoe zit het met de tanden?
Ann Callebert & Annick Beyers, ervaringsdeskundigen in mobiele teams, De Vliering en De Link, Boechout
reflectie door Wilma Boevink
, wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut (Utrecht) en ervaringsdeskundige-oprichter van het HEE-team (Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid)

Eind mei 2013 namen de nieuwe mobiele teams van De Vliering en De Link twee ervaringsdeskundigen in dienst. Voor beide partijen een spannende uitdaging. Wat immers verwacht het team van de nieuwe collega’s? Waar zien ervaringsdeskundigen zelf hun meerwaarde? Waar schuilen de uitdagingen en beperkingen?
We zomen in op het sollicitatieprofiel: wat zijn de voorwaarden voor een job als ervaringsdeskundige? Waaruit bestaat het gevarieerde takenpakket? Waarom wordt de job als deeltijds en in tandem gedefinieerd? Hoe vinden de deskundigen hun plaats in het team? Hoe worden ze zelf in hun taken begeleid? En waarom is er nood aan een team-onafhankelijke coaching?
Een belangrijk onderdeel van het werk is het begeleiden van herstel-werkgroepen. Cliënten gaan er zelf aan de slag rond herstel, vertrekkend vanuit de eigen psychische kwetsbaarheid en vooral de omgang ermee.
Een derde luik behandelt de dubbele rol van een ervaringsdeskundige. Ze zijn immers (ex-) cliënt en tegelijkertijd begeleider. Bovendien werken ze in een team van uitsluitend hulpverleners. Daarbij rijzen een resem vragen. Hoeveel brengen ze op welke manier in rond de eigen psychische kwetsbaarheid? Hoe waken ze erover niet vast te lopen in hun eigen verhaal? Hoe staan ze hun mannetje in het team? Wat als bij cliëntbesprekingen een deelnemer van de herstelwerkgroep ter sprake komt? Wat met de kennis die sommige cliënten in vertrouwen met hen delen? Wat als…
Het werken als begeleider met ervaringsdeskundigheid vormt een ontzettend boeiende uitdaging, maar de verschillende petten vragen ook nog het nodige balanceerwerk. Ervaringen die we in deze uiteenzetting graag delen.
Na de presentatie van beide sprekers reflecteert Wilma Boevink vanuit haar eigen Nederlandse ervaringen met ervaringsdeskundigen in de praktijk.

15u25 - 15u55 koffiepauze

15u40 - 15u55 Muziek
Casus, Boechout

Casus is het huis-cover-groepje met woonbegeleiders en cliënten van Beschut Wonen De Vliering. In hun tienjarig bestaan bouwden ze al heel wat podiumervaring op.


15u55 - 16u15 Uitreiking Reintegration Award

16u15 - 17u00 Lezing: De onontkoombaarheid van DE hoop
Stephan De Bruyne, psychiater PC Sint-Hiëronymus, Sint-Niklaas

"Als je een schip wil bouwen, moet je werklui niet opdragen hout te verzamelen. Je moet niet het werk verdelen en orders geven. Leer in plaats daarvan mensen eerst te verlangen naar de eindeloze zee."
De Kleine Prins - Antoine de Saint-Exupéry